miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăDiverseSuperstiția numerelor fatidice, oare 13 chiar aduce ghinion?

Superstiția numerelor fatidice, oare 13 chiar aduce ghinion?

-

Fie că e vorba de pisica neagră, de a trece pe sub scări sau de a nu sparge o oglindă, mulți oameni cred în superstiții și țin cont de ele în viața de zi cu zi. Acestea sunt credințe sau practici considerate a aduce noroc sau ghinion, deși nu au nicio bază științifică și variază semnificativ în funcție de cultură și tradiție. În topul superstițiilor se află cele legate de anumite numere care, în diferite părți ale lumii, sunt considerate chiar fatidice.

Istoria numărului 13 – aduce ghinion sau nu?

Pitagora spunea că „totul este număr” și, într-adevăr, oamenii se învârt în universul

numerelor permanent: o listă de cumpărături sau cheltuieli, data și ora la care e

programat ceva, un număr de telefon sau de apartament și, de ce nu, chiar și un

moment de distracție virtuală cu pacanele gratis NetBet, (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18). Din șirul infinit al numerelor, cel mai de temut pentru cultura vestică este 13, fiind asociat cu ghinionul și neplăcerile. Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea noroc. Aceștia credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii care duce la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna trecerea la nemurire. Calendarul mayaș este divizat după numărul 13, iar geneza a avut loc în 7 zile și 6

Cele mai citite articole

nopți, deci iarăși 13. La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur, dar în credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică

moarte. Acestea sunt doar câteva exemple care demonstrează că părerile sunt împărțite, iar

această cifră nu este considerată de toți una fatidică.

Câteva numere care sperie mai mult decât 13

În multe culturi anumite numere sunt asociate cu trecerea în neființă și, deci, considerate fatidice. În limba mandarină, „patru” se pronunță „si”, pronunția fiind foarte asemănătoare cu cea a cuvântului „moarte”. Această similitudine a încărcat cifra 4 cu sens negativ pentru cultura chineză atât de mult încât unele clădiri nu au acest etaj sau chiar, în blocurile mai înalte, lipsesc etajele 40-49. Italienii au o aversiune față de 17 deoarece scrierea lui în cifre romane (XVII) rearanjată rezultă în „VIXI”, traducerea aproximativă din latină „am trăit”, sugerând o viață încheiată. Indienii susțin că numărul 26 este prevestitor de dezastre, iar în Afganistan numărul 39 este atât de temut încât oamenii plătesc în plus pentru a nu avea acest număr pe plăcuțele de înmatriculare.

Obiceiuri și ritualuri pentru a contracara ghinionul

În funcție de superstițiile și credințele lor, oamenii pot dezvolta mici ritualuri sau obiceiuri pentru a evita sau a contracara cifrele ghinioniste. De exemplu, pot bate în lemn, pot spune un cuvânt norocos, pot purta un talisman care îi protejează sau, la un nivel mai extins, pot chiar face alegeri de viață pentru a evita ghinionul adus de aceste cifre. Mulți evită să semneze contracte sau să înceapă proiecte în zile sau luni asociate cu cifre ghinioniste, unii evită chiar planificarea căsătoriilor sau a altor evenimente importante. Există posibilitatea ca unele persoane să evite să își aleagă case sau mașini care au numere de stradă sau numere de înmatriculare considerate ghinioniste. Aceste comportamente sunt subiective și variază în funcție de tradiții culturale și credințe individuale. De obicei numerele ghinioniste sunt cele asociate cu trecerea la neființă, dar nu există dovezi științifice care să susțină influența reală a cifrelor ghinioniste asupra destinului sau vieții unei persoane. Subiectul rămâne o dezbatere deschisă pentru fiecare și dă mult spațiu interpretării subiective.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole