sâmbătă, septembrie 30, 2023
More
  AcasăLifestyleCâinii Pug: Caracteristici, dresaj și temperament

  Câinii Pug: Caracteristici, dresaj și temperament

  -

  Câinii Pug, cunoscuți și sub numele de „carlini” sau „mopse”, sunt printre cele mai adorabile și distinctive rase canine. Cu fața lor adorabilă, ochii mari și personalitatea lor plină de viață, Pugii au captivat inimile oamenilor de-a lungul secolelor. Această rasă mică, dar plină de viață, aduce bucurie și distracție în viețile celor care au norocul să-i aibă ca membri ai familiei. 

  Însă, înainte de a aduce un Pug acasă, este important să cunoaștem caracteristicile lor distincte, necesitățile de dresaj și temperamentul specific pentru a ne asigura că suntem pregătiți să le oferim o viață fericită și sănătoasă.

  Informații despre rasa Pug

  Informații despre rasa Pug

  Sursa foto

  Câinii Pug, cunoscuți sub numele de „carlini” sau „mopse”, sunt o rasă de câini mici cu origini îndepărtate în China, dar cu o istorie bogată în Europa. Acești căței de talie mică au devenit rapid favoriții curților regale europene datorită personalității lor jucause și a aspectului lor adorabil. Iată câteva informații generale despre rasa Pug:

  1. Originea: Pugii au apărut în China antică, unde erau cunoscuți sub numele de „câini Lo-sze.” Acești câini au fost aduși în Europa de către comercianții olandezi în secolul al XVI-lea, și au devenit ulterior populari în curțile regale din Europa, inclusiv la curtea regelui William al III-lea al Angliei și a II-a al Scoției.
  2. Aspect fizic: Pugii au o siluetă distinctivă, cu un corp compact, o față plină de cute și ochi mari, rotunzi și întunecați. Blana lor este scurtă și netedă, iar culoarea poate varia de la chinchilla la nuanțe de argint sau negru. Coada lor este rulată peste spate.
  3. Dimensiune: Pugii sunt câini mici, având înălțimea la greabăn în jur de 25-30 de centimetri și o greutate cuprinsă între 6-8 kilograme.
  4. Personalitate: Această rasă este cunoscută pentru personalitatea sa jucăușă, afectuoasă și prietenoasă. Pugii sunt câini foarte sociabili și se înțeleg bine cu membrii familiei și alți câini. Sunt iubitori și devotați stăpânului lor.
  5. Îngrijire: Datorită blănii scurte, pugii nu necesită o îngrijire prea elaborată. Totuși, trebuie să acorzi atenție curățării pliurilor faciale pentru a preveni infecțiile. Exercițiul moderat și o dietă controlată sunt importante pentru a menține un Pug sănătos și în formă.
  6. Sănătate: Pugii sunt predispuși la anumite probleme de sănătate, cum ar fi problemele respiratorii din cauza faței lor plate, dar și la probleme oculare, cum ar fi entropionul. Este important să alegi un crescător responsabil și să faci controale regulate la medicul veterinar.

  Cum arată câinele Pug

  Cum arată câinele Pug

  Sursa foto

  Înfățișarea câinelui Pug este una distinctivă și adorabilă. Acești căței au o serie de trăsături fizice specifice care îi fac ușor de recunoscut:

  • Cap și față: Unul dintre cele mai distinctive aspecte ale Pugilor este capul lor mare și rotund, cu un bot plat și plin de cute. Fruntea este lățită, iar ridurile caracteristice îi dau expresia amuzantă și simpatică. Nasul este negru și larg.
  • Ochi: Pugii au ochi mari, rotunzi și expresivi, cu nuanțe întunecate. Acești ochi transmit o gamă largă de emoții, de la bucurie la tristețe, ceea ce contribuie la farmecul lor.
  • Urechi: Urechile Pugilor sunt mici, în formă de „buton”, și sunt purtate strâns la cap. Ele sunt acoperite de blană scurtă.
  • Blană: Blana este scurtă, lucioasă și netedă. Culorile comune ale blănii lor includ chinchilla, argintiu și negru. Majoritatea pugilor au o pată neagră distinctivă pe spate, care este cunoscută sub numele de „urme de mătase.”
  • Corp: Acești câini au un corp compact și musculos, cu o gât scurt și puternic. Coada este rulată peste spate și poartă în mod caracteristic o „curbă de cârlig.”
  • Labe: Labele picioarelor sunt rotunjite și mici.

  Personalitatea câinilor Pug

  Personalitatea câinilor Pug

  Sursa foto

  Personalitatea câinilor Mops, cunoscuți și sub numele de câini Pug, este una plină de farmec și caracteristici unice. Acești câini au câștigat popularitatea datorită personalității lor adorabile și comportamentului amuzant. Iată câteva trăsături comune ale personalității lor:

  • Prietenoși și sociabili: Pugii sunt câini extrem de sociabili și afectuoși. Ei sunt adesea foarte atașați de stăpânii lor și adoră să petreacă timp în prezența oamenilor. Sunt câini de companie extraordinari și sunt cunoscuți pentru devotamentul lor.
  • Jucăuși: Acești câini sunt mereu în căutare de distracție și joc. Le place să se joace cu jucării și să se distreze cu familia lor. Sunt foarte amuzanți de privit și le place să-i facă pe oameni să râdă cu comportamentul lor jucăuș.
  • Curioși: Pugii sunt curioși din fire și le place să exploreze lumea din jurul lor. Vor fi mereu interesați de tot ce se întâmplă în casă și în jurul ei.
  • Loiali și protectori: Deși pot fi mici ca dimensiune, Pugii sunt câini foarte loiali și protector față de familia lor. Ei pot să latre pentru a avertiza în cazul apariției unor străini sau a unor situații neobișnuite.
  • Adaptabili: Acești câini se adaptează bine la diferite medii și stiluri de viață. Sunt la fel de fericiți într-un apartament mic în oraș ca și într-o casă mai mare în mediul rural.
  • Nivel moderat de energie: Pugii nu sunt câini extrem de activi, dar au momentele lor de energie și joc. Acești câini nu necesită exerciții fizice intense, dar au nevoie de câteva plimbări scurte zilnic pentru a se menține sănătoși.
  • Pacienți cu copiii: Pugii sunt în general foarte pacienți cu copiii și fac adesea parte din familii cu copii. Cu toate acestea, este important să supravegheați interacțiunile pentru a asigura siguranța atât a copiilor, cât și a câinelui.

  Îngrijire și toaletaj Pug

  Îngrijirea blănii: 

  Blana unui câine Pug este scurtă și netedă, ceea ce face ca îngrijirea ei să fie relativ ușoară. Periați câinele regulat pentru a îndepărta firele moarte de păr și pentru a menține strălucirea blănii. Deoarece blana este scurtă, nu va fi nevoie de tuns regulat.

  Spălarea: 

  Pugii nu au nevoie de băi frecvente. Spălați-i doar atunci când sunt murdari sau miroși neplăcut. Folosiți un șampon delicat pentru câini și asigurați-vă că îi uscați bine după baie, deoarece pliurile feței lor pot reține umiditate.

  Îngrijirea feței: 

  Feța plată a unui Pug necesită atenție specială. Curățați pliurile feței zilnic cu o cârpă moale umedă pentru a preveni acumularea de murdărie și umezeală. Acest lucru ajută la prevenirea iritațiilor și a mirosurilor neplăcute.

  Curățarea ochilor și urechilor: 

  Deoarece Pugii au ochi proeminenți, aceștia pot fi mai predispuși la secreții oculare. Curățați cu atenție ochii cu o cârpă moale și umedă. De asemenea, verificați periodic urechile pentru a preveni acumularea de cerumen și pentru a le menține curate și sănătoase.

  Periajul dinților: 

  Igiena dentară este crucială pentru Pugii, deoarece aceștia pot dezvolta probleme dentare din cauza feței plate. Periați-le dinții de cel puțin două ori pe săptămână cu o pastă de dinți specială pentru câini. Aceasta ajută la prevenirea formării tartrului și la menținerea unei danturi sănătoase.

  Clătiți și uscați pliurile pielii: 

  După ce ați curățat pliurile feței, asigurați-vă că le clătiți bine și le uscați pentru a evita iritațiile. Pielea umedă poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor.

  Cele mai citite articole

  Tăierea unghiilor: 

  Tăiați unghiile Pugului regulat, aproximativ o dată pe lună sau atunci când observați că au crescut prea mult. Fiți atenți să nu tăiați prea adânc pentru a evita sângerarea.

  Monitorizarea greutății: 

  Pugii au tendința de a lua în greutate, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Monitorizați greutatea câinelui și asigurați-vă că respectați o dietă echilibrată și porțiile recomandate.

  Exercițiu și activitate: 

  Chiar dacă Pugii nu sunt câini foarte activi, au nevoie de exerciții regulate pentru a menține o greutate sănătoasă și pentru a preveni plictiseala. Plimbările scurte și sesiunile de joc sunt suficiente pentru ei.

  Consultați veterinarul: 

  Programați vizite regulate la veterinar pentru a menține sănătatea generală a câinelui. Veterinarul vă poate oferi sfaturi specifice pentru îngrijirea și sănătatea Pugului dvs.

  Dresajul câinilor din rasa Pug

  Dresajul câinilor din rasa Pug

  Sursa foto

  Dresajul câinilor din rasa Pug poate fi o experiență plină de satisfacții, deoarece acești câini sunt de obicei loiali și dornici să își satisfacă stăpânii. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că Pugii pot fi uneori încăpățânați, așa că este important să utilizați metode de dresaj pozitive și răbdătoare. Iată câteva sfaturi pentru dresajul unui Pug:

  • Începeți de la o vârstă fragedă: Dresajul ar trebui să înceapă de când Pugul este un cățeluș. Cu cât începeți mai devreme, cu atât este mai ușor să stabiliți reguli și să dezvoltați comportamente dorite.
  • Folosiți recompense pozitive: Pugii răspund bine la recompensele pozitive, cum ar fi gustările și laudele. Folosiți aceste recompense pentru a-i încuraja să îndeplinească comportamentele dorite.
  • Fiți consecvent: Este important să fiți consecvent în regulile și comenzi. Pugii pot deveni confuzi dacă regulile se schimbă în mod constant.
  • Folosiți comenzi simple: Începeți cu comenzi simple și clare, cum ar fi „stai,” „așează-te,” „vină,” și „la loc.” Pe măsură ce câinele înțelege aceste comenzi de bază, puteți trece la comenzi mai avansate.
  • Răbdare: Răbdarea este cheia în dresajul Pugilor, deoarece aceștia pot fi încăpățânați. Nu vă pierdeți calmul și continuați să lucrați cu ei.
  • Sesiuni scurte și frecvente: Sesiunile de dresaj ar trebui să fie scurte și frecvente pentru a menține atenția Pugului. Câteva sesiuni de câteva minute pe zi sunt mai eficiente decât o sesiune lungă.
  • Socializare: Asigurați-vă că Pugul este bine socializat cu alți câini și oameni. Aceasta îi va ajuta să devină mai încrezători și mai puțin anxioși în situații sociale.
  • Evitați pedepsele fizice: Evitați să utilizați pedepse fizice sau violente în timpul dresajului. Acestea pot duce la anxietate și la dezvoltarea unui comportament nedorit.
  • Cursuri de dresaj: Dacă vă simțiți depășiți sau aveți dificultăți în dresajul Pugului, puteți apela la serviciile unui dresor profesionist. Aceștia pot oferi îndrumare și asistență specializată.
  • Consistență: Fii consecvent în regulile și comenzi. Toată familia ar trebui să urmeze aceleași reguli pentru a evita confuzia câinelui.

  Pentru dresorii amatori sau experți, dresajul unui Pug poate fi o experiență plină de bucurii și satisfacții, deoarece acești câini sunt prietenoși și iubitori. 

  Cât costă un câine Pug

  Cât costă un câine Pug

  Sursa foto

  Costul unui câine Pug poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori. În general, prețul unui Pug în Statele Unite variază între 800 și 2.500 de dolari sau chiar mai mult, în funcție de locație, pedigree, vârstă, sex și calitatea câinelui. 

  În orașele mari sau în zonele cu costuri de viață ridicate, prețurile pot fi mai mari, în timp ce în zonele rurale sau mai puțin populate, acestea pot fi mai accesibile.

  De asemenea, prețurile pot fi influențate de pedigree-ul câinelui. Pugii cu pedigree de calitate superioară, cu strămoși campioni sau cu potențial pentru expoziții și reproducere, pot avea prețuri mai mari. 

  Este important să vă faceți temele, să vizitați mai mulți crescători și să discutați cu aceștia pentru a înțelege mai bine costurile și pentru a asigura că achiziționați un Pug sănătos de la un crescător de încredere. Cu toate acestea, nu uitați că costurile viitoarelor îngrijiri, cum ar fi hrană, veterinar și dresaj, trebuie, de asemenea, luate în considerare atunci când decideți să aduceți un Pug în familia dumneavoastră.

  Animal de companie cu sensibilitate la boli

  Un aspect important de luat în considerare în ceea ce privește câinii Pug este sensibilitatea lor la diverse afecțiuni de sănătate. Această rasă este cunoscută pentru faptul că nu tolerează temperaturile extreme, fie ele ridicate sau scăzute, motiv pentru care este considerată potrivită pentru a fi crescută într-un mediu de apartament. 

  Cu toate acestea, în cazul în care nu li se acordă îngrijirea adecvată și atenția necesară, Pugii pot dezvolta ușor diverse alergii și afecțiuni. Una dintre problemele frecvente întâlnite în rândul acestor câini este legată de sănătatea oculară, incluzând keratita și inflamația corneei. De asemenea, din cauza morfologiei botului lor scurt, Pugii pot fi predispuși la probleme cronice ale sistemului respirator. 

  În ceea ce privește femelele din această rasă, nașterea poate fi adesea dificilă și necesită asistență medicală specializată, iar în unele cazuri, chiar intervenții chirurgicale precum cezariana pot fi necesare pentru a asigura siguranța atât a mamei cât și a puilor săi. 

  Este esențial ca proprietarii de Pug să fie conștienți de aceste aspecte și să ofere câinelui lor îngrijirea și supravegherea adecvată pentru a menține starea de sănătate a animalului în cea mai bună formă posibilă.

  Cele mai citite articole

  Articole Asemanatoare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele Articole