sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăUncategorizedCat dureaza gestatia la caini de talie mica

Cat dureaza gestatia la caini de talie mica

-

Introducere

Gestatia este o parte importanta a ciclului de viata al animalelor, in special al cainilor. Puiutii necesita timp pentru a se dezvolta in uterul mamei lor, astfel incat sa fie capabili sa supravietuiasca dupa nastere. Durata gestatiei variaza in functie de rasa de caine si de marimea acesteia, insa la cainii de talie mica este una dintre cele mai scurte perioade.

Gestatia la cainii de talie mica

Gestatia la cainii de talie mica poate dura intre 58 si 68 de zile, cu o medie de 63 sau 64 de zile. Aceasta durata poate varia in functie de rasa, de exemplu la pitbuli gestatia dureaza, in general, intre 59 si 65 de zile. De asemenea, durata gestatiei poate varia in functie de variabile individuale, precum varsta femelei, numarul de puiuti si starea de sanatate a acesteia.

Semnele gestatiei la cainii de talie mica

Pe masura ce femela se apropie de data nasterii, proprietarii trebuie sa fie vigilenti si sa observe orice schimbare in comportamentul si starea de sanatate a cainelui lor. Unele semne obisnuite ale unei femele in gestatie pot include: cresterea in greutate, modificari ale apetitului si ale comportamentului, umflarea mameloanelor, echivar sau mirosuri vagi, oboseala si somnolenta.

Dezvoltarea puiutilor in uter

De obicei, la cainii de talie mica, puii incep sa se dezvolte in uter in jurul zilei a 30-a, iar la sfarsitul celui de al patrulea saptamani, sistemul lor muscular si osos este complet dezvoltat. In cea de-a sasea saptamana, ochii si urechile se deschid si ei sunt capabili sa auda, iar in cea de-a opta saptamana apar punctele albe de pe nas. Acestea sunt anumite trasaturi caracteristice ale rasei.

Ingrijirea cainelui inainte de nastere

Cele mai citite articole

Inainte de nastere, proprietarii trebuie sa ia cateva masuri pentru a asigura ca femela lor se simte confortabil si in conditii de securitate. Este important ca proprietarii sa duca cainele lor la medicul veterinar pentru a se asigura ca este in conditii bune de sanatate si pentru a furniza orice tratament necesar. Cu cateva saptamani inainte de data nasterii, este bine sa se construiasca o cutie pentru nastere, deoarece aceasta va oferi femelei un loc sigur si confortabil pentru a-si aduce puiutii pe lume.

Cum se descurca femela dupa nastere

Dupa ce puiutii s-au nascut, este important ca mama sa aiba posibilitatea sa se odihneasca si sa-si alapteze puii. Imediat dupa nastere, femela poate prezenta sangerari vaginale, care vor inceta in cateva zile. Puiutii vor incepe sa se hraneasca cu laptele mamei lor imediat si vor incepe sa se dezvolte rapid, intrebandu-se in aproximativ doua saptamani. Proprietarii trebuie sa tina cont ca mama ar putea avea nevoie de un pic mai multa atentie si afectiune in aceasta perioada.

Vaccinarea si sterilizarea

Inainte de a lasa femela sa se intalneasca cu alti caini sau sa se plimbe in afara, proprietarii trebuie sa se asigure ca aceasta a fost vaccinata si sterilizata. Vaccinarea ofera la femele protejarea impotriva unei varietati de boli, in timp ce sterilizarea poate preveni orice gestatie neplanificata. Aceste doua proceduri trebuie facute in mod corespunzator de catre medicul veterinar si trebuie sa se faca dupa ce femela a fost ingrijita dupa nastere.

Concluzie

Gestatia la cainii de talie mica poate dura intre 58 si 68 de zile, cu o medie de 63 sau 64 de zile. Proprietarii trebuie sa fie vigilenti si sa observe orice schimbare in comportamentul si starea de sanatate a cainelui lor. De asemenea, proprietarii trebuie sa ia cateva masuri inainte de nastere si dupa nastere pentru a asigura ca femela lor se simte confortabil si in conditii de securitate. Vaccinarea ofera la femele protectie impotriva unei varietati de boli, in timp ce sterilizarea poate preveni orice gestatie neplanificata.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole