luni, aprilie 29, 2024
More
    AcasăUncategorizedCat dureaza moartea prin spanzurare

    Cat dureaza moartea prin spanzurare

    -

    Ce este spanzurarea?

    Spanzurarea este una dintre cele mai vechi metode de pedeapsa capitala, fiind folosita in multe culturi si civilizatii din intreaga lume. In trecut, spanzurarea era folosita ca pedeapsa pentru un spectru larg de infractiuni, inclusiv trisare, furt, adultere, vrajitorie si crima. In zilele noastre, aceasta modalitate de pedeapsa a fost in mare parte inlocuita cu injectia letala. Totusi, spanzurarea este inca folosita in unele tari, cum ar fi Arabia Saudita, Iran si Irak.

    Cum funcționează spanzurarea?

    Spanzurarea implica atarnarea condamnatului de o structura verticala sau orizontala, cum ar fi un pod, un stalp sau un sistem de grinzi. Condamnatul poate fi spanzurat cu o sfoara, un lant sau un par de curele, care sunt legate in jurul gatului si trase in sus. Greutatea corpului condamnatului este folosita pentru a trage si intinde curelele sau sfoara, cauzand moartea prin asfixie. Aceasta metoda poate fi folosita si pentru a executa mai multi condamnati simultan, prin atarnarea lor de aceeasi structura.

    Cat dureaza moartea prin spanzurare?

    Durata exacta a unei morti prin spanzurare depinde de mai multi factori, cum ar fi greutatea si inaltimea condamnatului, grosimea sforii si lungimea acesteia, precum si gradul de pregatire al executorului. In general, o persoana care este spanzurata va muri in cateva secunde. Cu toate acestea, deoarece gatul si coloana vertebrala nu sunt rupte imediat, pot aparea inca semne de viata, cum ar fi miscari musculare sau respiratie, care pot dura cateva minute. In cazuri rare, unii condamnati au trait cateva ore dupa ce au fost spanzurati.

    Efectele spanzurarii

    Primul efect al spanzurarii este intepenirea muschilor, cauzata de eliberarea unei cantitati mari de adrenalina in sange. Acest lucru determina o contractie a muschilor si provoaca o stare de soc intre cateva secunde si cateva minute. Apoi, in functie de cat de bine este executata pedeapsa, condamnatul poate sa moara din cauza asfixiei sau mai multor organe si sisteme, cum ar fi leziuni ale coloanei vertebrale, ruperea inimii si a vaselor sangvine, stop cardiac, leziuni ale creierului, leziuni ale organelor interne si a mucoaselor. Acestea sunt cauzate de cresterea presiunii intra-toracice si intra-abdominale, alaturi de reducerea presiunii intratoracice si intra-abdominale.

    Critici la adresa spanzurarii

    Spanzurarea a fost in trecut si este inca considerata o forma extrema si cruda de pedeapsa. Metoda a fost criticata pentru ca poate fi executata in mod necorespunzator si poate provoca suferinta inutila si durere condamnatelor. De asemenea, spanzurarea poate fi foarte traumatizanta si socanta pentru cei care se afla in apropiere, in special cand este vorba de spanzurarea unor copii. Din aceste motive, in unele tari, spanzurarea a fost abolita in totalitate sau a fost schimbata cu o metoda mai putin cruda si mai putin dureroasa, cum ar fi injectia letala.

    Culturi care folosesc spanzurarea

    Spanzurarea este folosita in mod regulat in anumite culturi si religii, in special in tarile musulmane. Aceasta metoda este folosita in multe tari din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, si este considerata o modalitate de a-i pedepsi pe cei care gresesc sau isi incalca legile. In tarile in care spanzurarea este legala si practicata, de obicei este folosita pentru pedeapsa pentru crime grave, cum ar fi crima cu premeditare, vrajitorie, trisare si adultere.

    Concluzie

    Spanzurarea a fost si inca este o forma extrema de pedeapsa capitala, folosita atat in trecut, cat si in prezent. Aceasta metoda implica atarnarea condamnatului de o structura, cum ar fi un pod si tragerea sforii sau curelelor in jurul gatului. Durata unei morti prin spanzurare variaza, in functie de multe factori, si poate dura cateva secunde sau cateva minute. Cu toate acestea, aceasta metoda a fost criticata pentru ca poate provoca suferinta inutila si durere la condamnat. Din acest motiv, unele tari au decis sa aboliseasca spanzurarea sau sa foloseasca alte metode mai putin dureroase si traumatizante, cum ar fi injectia letala.

    Articole Asemanatoare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultimele Articole