luni, noiembrie 25, 2024
AcasăDiverseCat dureaza operatia de hernie inghinala

Cat dureaza operatia de hernie inghinala

-

Ce este hernia inghinala?

Hernia inghinala este o afectiune medicala in care tesuturile unei anumite zone ale corpului se deplaseaza printr-o deschidere naturala sau anormala dintr-o zona a corpului in alta. Aceasta afectiune se poate manifesta la ambele sexe, dar este mai frecventa la barbatii de varsta mijlocie. Hernia inghinala afecteaza mai ales zona inghinala, putand sa apara si la nivelul abdomenului sau al pieptului. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o slabire a muschilor abdominali, care poarta numele de hernie inghinala sau poate fi cauzata de o prezenta excesiva a lichidului in abdomen, numita hernie hidatica.

Cauzele herniei inghinale

Cele mai frecvente cauze ale herniei inghinale sunt slabirea muschilor abdominali si tesutului conjunctiv, ce poate sa apara dupa o interventie chirurgicala, precum si o predispozitie genetica. De asemenea, exista si cateva factori de risc ce pot sa contribuie la aparitia herniei inghinale, cum ar fi suprasolicitarea musculara a abdomenului, obezitatea, fumatul, constipatia cronica, tusea cronica si cresterea in greutate rapida.

Simptomele herniei inghinale

Simptomele herniei inghinale pot varia in functie de severitatea afectiunii si de zona afectata. Cel mai frecvent, hernia inghinala se manifesta ca o umflatura in zona inghinala sau abdomenul inferior. Aceasta umflatura poate sa se umfle si sa se retraga, in functie de activitatile persoanei. Alte simptome pot include: durere, disconfort, senzatie de arsura, inflamatie si iritatie. De asemenea, hernia poate provoca chiar si lipsa poftei de mancare si constipatie.

Diagnosticarea herniei inghinale

Cele mai citite articole

Diagnosticarea herniei inghinale se poate face prin examinarea fizica a zonei afectate si a abdomenului. De asemenea, doctorul poate sa faca si alte teste, precum ecografia sau CT-ul, pentru a determina daca exista hernie si cat de mare este aceasta. Daca hernia este mai mare, doctorul poate sa faca si o endoscopie pentru a vedea daca exista complicatii sau alte probleme.

Tratamentul herniei inghinale

Cel mai frecvent tratament pentru hernia inghinala este chirurgical. Aceasta interventie se numeste hernioplastie si implica sutura stratului muscular afectat pentru a preveni hernia. In cazul in care hernia este mai mare, se poate recurge la o interventie laparoscopica, in care se vor folosi instrumente speciale si se vor folosi o serie de optiuni chirurgicale. Interventia chirurgicala poate dura intre 30 si 90 de minute in functie de severitatea herniei si de tipul interventiei.

Complicatiile herniei inghinale

Complicatiile herniei inghinale pot include obstructia intestinala, care se poate manifesta prin durere si disconfort abdominal si poate ajunge pana la voma si constipatie. De asemenea, hernia poate fi cauza unor grave complicatii precum ingerarea unor obiecte straine in momentul in care tesutul abdominal se rupe si apare o deschidere. In cazuri rare, hernia poate sa se infecteze si poate duce la gangrena, care poate sa cauzeze si moartea.

Lucruri de luat in considerare

In cazul in care aveti hernie inghinala, este important sa va consultati medicul pentru a stabili daca este nevoie de tratament. De asemenea, este important sa urmati recomandarile medicului si sa evitati activitatile care pot sa agraveze hernia. De asemenea, este recomandat sa faceti exercitii pentru a va intari muschii abdominali si sa pastrati o greutate corporala sanatoasa. Daca ati fost diagnosticat cu hernie inghinala, este important sa aveti in vedere toate optiunile de tratament, inclusiv cele chirurgicale, pentru a va asigura ca obtineti cele mai bune rezultate si ca riscurile de complicatii sunt minime.

Cele mai citite articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole