sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăUncategorizedCat dureaza sarcina la pisici

Cat dureaza sarcina la pisici

-

Introducere

Perioada de gestatie la pisici poate fi dificil de anticipat, deoarece pisicile au cisterne variabile de la specie la specie, precum si de la individ la individ. Durata medie a sarcinii la pisici variaza intre 64 si 67 de zile, cu o medie de 65 de zile. Cu toate acestea, acestea sunt doar estimari aproximative, deoarece fiecare pisica este diferita. In general, semnele unei pisici poate oferi in mod regulat inainte de a da nastere pot include schimbari in apetitul, comportamentul si aspectul ei.

Factorii care influenteaza durata sarcinii

Unul dintre factorii care influenteaza durata sarcinii la pisici este varsta. Pisicile de varsta tanara sunt mai frecvent intalnite sa aiba sarcini mai scurte decat pisicile mai in varsta. De asemenea, numarul de pui care sunt gestat poate afecta durata sarcinii, deoarece mamele care gesteaza mai multi pui pot da nastere mai devreme decat mamele care gesteaza pui unici. Sarcina poate fi de asemenea influentata de starea de sanatate a mamei, precum si de alimentatia si stilul de viata pe care le urmeaza.

Semnele de sarcina

Semnele sarcinii la pisici pot fi usor de recunoscut daca stii ce sa cauti. In primul rand, abdomenul mamei in curand va fi destul de evident acumularea de grasime si uterul va creste in dimensiune. De asemenea, mamele in curand isi pot schimba comportamentul, devenind mai relaxate sau mai agitate decat de obicei. Acestea pot deveni mai protectoare sau mai aproape de casa, mai ferme pe hrana si mai protectoare cu terenul. De asemenea, scurgeri vaginale pot fi prezente in perioada premergatoare nasterii.

Perioada de pregatire pentru nastere

Cele mai citite articole

Inainte de nastere, este important sa te asiguri ca mama isi pregateste cuibul. Cuibul trebuie sa fie intunecat, cald si linistit, iar mama trebuie sa aiba acces la apa si hrana. Pisicile sunt foarte protectoare cand vine vorba de pui si vor alege sa dea nastere in locuri mai retrase, cum ar fi sub paturi, in cosuri de rufe sau in dulapuri. Este important sa oferi mamei un loc sigur, cald si intunecat de a intampina nasterea.

Nastere

In momentul nasterii, mama poate avea nevoie de ajutor. Primul pas este sa te asiguri ca mama nu a ramas blocata in timpul nasterii. Daca este nevoie, spala-ti mainile si foloseste manusi de unica folosinta pentru a ajuta mama sa-si nasca pui. Dupa ce puiul este nascut, mama va curata si lua in ingrijire puiul si poate incepe sa le hraneasca. Daca ai un pui care nu este hranit sau este nevoie de ajutor suplimentar, contacteaza-ti veterinarul sau un specialist pentru ajutor.

Ingrijirea puiului dupa nastere

Ingrijirea puiului poate fi o experienta minunata atat pentru mama cat si pentru tine. Pisicile sunt mame instinctive, care le vor oferi puiilor lor toata ingrijirea si protectia de care au nevoie. Este important sa se asigure ca mama si puiul au o sursa constanta de apa si hrana in timpul primei saptamani dupa nastere. De asemenea, este important sa se asigure ca mama si puiul sunt feriti de stres si de obiecte periculoase, precum si de alte animale in casa.

Conclusion

Sarcina la pisici dureaza intre 64 si 67 de zile, cu o medie de 65 de zile, cu toate ca exista variatii intre specie, varsta si numarul de pui gestat. Semnele sarcinii sunt usor de observat si includ schimbari in apetit si comportament, precum si cresterea abdomenului si a uterului. Inainte de nastere, este important sa te asiguri ca mama isi pregateste cuibul, iar dupa nastere este important sa oferi mamei si puiului hrana si apa si sa te asiguri ca sunt feriti de stres si obiecte periculoase. Ingrijirea adecvata poate asigura o experienta minunata pentru mama si pui.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole