sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăUncategorizedCum tratezi durerea in gat? 5 remedii naturale

Cum tratezi durerea in gat? 5 remedii naturale

-

Nu poti scapa de o durere in gat peste noapte, dar remediile naturale cum ar fi mierea, apa sarata si ierburile, pot ajuta la ameliorarea durerii in mod natural. Adreseaza-te unui medic in cazul in care durerea in gat nu se imbunatateste dupa o saptamana sau dupa administrarea tratamentului medicamentos prescris.

Durerea in gat este un simptom si apare ca parte a raspunsului imun al organismului la infectii virale sau bacteriene. Acest lucru duce la inflamatia si umflarea membranelor mucoase din gat. Posibil sa simti ca durerea se agraveaza atunci cand incerci sa inghiti, ceea ce face dificil consumul obisnuit de alimente si lichide.

Cu toate acestea, exista 5 remedii naturale sustinute de dovezi stiintifice care pot ameliora durerea in gat si pot imbunatati calitatea vietii atunci cand te confrunti cu o infectie virala sau bacteriana:

1. Mierea

Mierea pe cont propriu sau amestecata in ceai este un remediu comun pentru ameliorarea durerilor in gat. O analiza a literaturii de specialitate din 2021 (1) a examinat efectul mierii asupra infectiilor acute ale tractului respirator superior. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mierea a fost chiar mai eficienta in ameliorarea senzatiei de durere decat unele remedii traditionale bazate pe medicamente.

Atentie! Din cauza riscului de botulism infantil, copiii mai mici de 1 an nu ar trebui sa consume miere.

2. Gargara cu apa sarata

Gargara cu apa calduta si sarata poate ajuta la calmarea unei dureri in gat si la descompunerea secretiilor. Este, de asemenea, un remediu cunoscut pentru uciderea bacteriilor din gat.

„Solutia” se face prin adaugarea unei jumatati de lingurita de sare intr-un pahar plin de 250 de mililitri de apa calda.

Potrivit American Oteopathic Association (2), persoanele cu o durere moderata in gat ar trebui sa faca o gargara cu apa sarata cel putin o data la o ora.

3. Gargara cu bicarbonat de sodiu

In timp ce gargara cu apa sarata este mai frecvent utilizata, gargara cu un amestec de bicarbonat de sodiu si apa sarata poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea unei dureri de gat. Aceasta solutie orala poate ucide bacteriile si poate preveni cresterea ciupercilor si raspandirea infectiilor in organism.

Daca durerea din gat se extinde si la nivelul gurii, Institutul National de Cancer (3) propune combinarea a 3 ingrediente pentru gargara:

  • 1 cana de apa calda;
  • 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu;
  • 1/8 lingurita de sare.

Gargara cu bicarbonat de sodiu se poate face de trei sau patru ori pe zi. Dupa fiecare sesiune, clateste gura cu apa curata calduta.

4. Ceai de musetel

Ceaiul de musetel este un remediu calmant pentru durerile in gat, avand proprietati antiinflamatorii, antioxidante si astringente.

Cele mai citite articole

Potrivit unei analize stiintifice din 2010 (4), cercetarile au aratat ca inhalarea aburului de musetel poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei infectii virale, inclusiv a unei dureri in gat.

Consumul de ceai de musetel poate oferi acelasi beneficiu. De asemenea, poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei care a cauzat durerea in gat.

5. Menta/Izma

Menta este bine cunoscuta pentru capacitatea sa de a improspata respiratia. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii, precum si unele calitati antibacteriene si antivirale.

In plus, menta contine un element compus – mentolul. Acesta ajuta la subtierea mucusului, la calmarea durerilor in gat si a tusei. 

In timp ce pliculetele de ceai de menta sunt disponibile pentru achizitionare, poti face propriul ceai la domiciliu. Pentru acest lucru ai nevoie de cateva frunze uscate de menta pe care sa le pui in apa fiarta. Dupa ce au trecut cateva minute si substantele din frunze s-au descompus in apa, poti strecura si consuma ceaiul.

Nu este intotdeauna posibil sa previi o durere in gat iminenta. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care le poti face daca simti o senzatie iritanta in gat. Afla care sunt cauzele unei dureri in gat!

Incearca sa te odihnesti si sa reduci nivelul de stres din fiecare zi, deoarece stresul iti poate afecta sistemul imunitar.

In cazul in care simptomele nu se imbunatatesc, adreseaza-te medicului pentru prescrierea tratamentului corespunzator.

Surse de informare:

(1) Abuelgasim, H., Albury, C. & Lee, J. Effectivenes of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis | BMJ Evidence-Based Medicine

(2) American Osteopathic Association. Sore Throat. Sore Throat: When to See a Doctor | American Osteopathic Association

(3) National Cancer Institute. Eating Hints: Before, during, and after Cancer Treatment. Eating Hints: Before, during and after Cancer Treatment

(4) Srivastava, J.K. et al. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review) (spandidos-publications.com)

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole