sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăUncategorizedOperația de deviație de sept - ce presupune, când este necesară și...

Operația de deviație de sept – ce presupune, când este necesară și cum are loc recuperarea

-

Operația de deviație de sept este o procedură chirurgicală utilizată pentru corectarea diformităților septului nazal, care pot provoca dificultăți în respirație și alte probleme de sănătate. Această intervenție poate fi necesară în cazul pacienților cu deviație severă a septului sau cu probleme respiratorii cronice.

Mai multe detalii cu privire la această procedură vei afla în cele ce urmează.

Ce este operația de deviație de sept?

Operația de deviație de sept, cunoscută și sub denumirea de septoplastie, este o procedură chirurgicală utilizată pentru corectarea diformităților septului nazal. 

Septul nazal reprezintă peretele care separă cele două pasaje nazale. Atunci când acest sept este deviat sau înclinat într-o parte sau alta, poate cauza:

 • dificultăți în respirație;
 • congestie nazală cronică;
 • sângerări nazale frecvente și alte probleme de sănătate.

Când este recomandată această intervenție

Operația de deviație de sept, sau septoplastia, este recomandată în următoarele cazuri:

 • Dificultăți severe în respirație: Dacă deviația de sept cauzează dificultăți semnificative în respirație, inclusiv congestie persistentă, respirație șuierătoare sau apnee de somn, poate fi necesară operația.
 • Afecțiuni recurente ale sinusurilor: Deviația de sept poate contribui la infecțiile frecvente ale sinusurilor sau la sinuzitele cronice, iar corectarea septului poate ajuta la reducerea acestor afecțiuni.
 • Hemoragii nazale frecvente: Dacă deviația provoacă sângerări nazale repetate sau episoade de sângerare severă, septoplastia poate fi considerată.
 • Rinoplastie estetică: Uneori, septoplastia este efectuată în combinație cu o rinoplastie estetică pentru a corecta deviația de sept și pentru a îmbunătăți aspectul nasului.
 • Evaluare medicală: Indicațiile pentru operația de deviație de sept trebuie stabilite de către un specialist ORL (otorinolaringolog). Chirurgul va evalua simptomele, istoricul medical și va efectua o examinare fizică pentru a determina dacă operația este necesară.

Este important să subliniem că nu toate deviațiile de sept necesită intervenție chirurgicală. În multe cazuri, simptomele pot fi gestionate cu tratament medicamentos sau alte opțiuni non-chirurgicale. 

Decizia de a efectua o operație de deviație de sept trebuie luată în urma consultării cu un medic specialist.

Indicații pentru operația de deviație de sept

Este important să știi pași ce trebuie urmați când vine vorba despre o astfel de intervenție, pentru a ști la ce să te aștepți.

 • Consultația preoperatorie: Primul pas implică programarea unei consultații preoperatorii cu un medic specialist ORL (otorinolaringolog). În timpul acestei consultații, medicul va evalua simptomele și istoricul medical al pacientului și va efectua o examinare fizică a nasului pentru a determina necesitatea intervenției chirurgicale.
 • Pregătirea preoperatorie: Dacă este decisă efectuarea operației, pacientul va primi instrucțiuni cu privire la cum să se pregătească pentru procedură. Aceasta poate include oprirea temporară a unor medicamente sau aportul de alimente și lichide înainte de operație.
 • Anestezia: În ziua operației, pacientul va primi anestezie generală sau anestezie locală cu sedare, în funcție de preferința medicului și a pacientului.
 • Accesul și expunerea: Chirurgul face o mică incizie în interiorul nasului sau la baza nasului pentru a accesa septul deviat.
 • Corectarea septului: Cu ajutorul instrumentelor chirurgicale, chirurgul corectează sau îndreaptă deviația de sept pentru a restabili o aliniere corectă a pasajelor nazale.
 • Închiderea inciziei: După corectarea septului, chirurgul închide incizia cu fire de sutură absorbabile sau utilizează alte tehnici de închidere.
 • Monitorizarea postoperatorie: Pacientul este monitorizat în sala de recuperare pentru a se asigura că nu apar complicații imediat după operație. Dacă totul decurge bine, pacientul poate fi eliberat pentru a se recupera acasă.
 • Recuperarea postoperatorie: În primele zile după operație, pacientul poate experimenta congestie nazală, senzație de umflare și disconfort. Este important să se urmeze sfaturile medicului pentru a asigura o recuperare eficientă.
 • Consultații de urmărire: Pacientul va trebui să efectueze consultații de urmărire cu medicul pentru a monitoriza progresul recuperării și pentru a asigura că operația a avut succes.

Acești pași reprezintă procesul general al unei septoplastii, dar pot exista variații în funcție de complexitatea cazului și preferințele chirurgului. 

Este esențial să discutați în detaliu cu medicul dvs. despre ceea ce puteți aștepta înainte, în timpul și după operație, precum și despre eventualele complicații și riscuri asociate procedurii.

Pregătirea pentru operația de deviație de sept

Pregătirea pentru operația de deviație de sept este esențială pentru asigurarea unei intervenții chirurgicale de succes și pentru o recuperare fără complicații. Iată câțiva pași importanți de pregătire:

 • Consultația preoperatorie: Programați o consultație preoperatorie cu medicul specialist ORL (otorinolaringolog) care va efectua operația. În cadrul acestei consultații, discutați cu medicul despre motivele pentru care doriți să faceți operația și clarificați toate întrebările și preocupările pe care le aveți.
 • Anamneza medicală: Furnizați medicului o anamneză medicală completă, care include istoricul afecțiunilor de sănătate, medicamentele pe care le luați, alergiile și eventualele intervenții chirurgicale anterioare.
 • Discuții cu medicul: Medicul va evalua severitatea deviației septului și va determina dacă intervenția chirurgicală este necesară. Discutați cu medicul despre așteptările dvs. în ceea ce privește rezultatele și despre ce să vă așteptați în timpul și după operație.
 • Oprirea anumitor medicamente: Medicul vă poate cere să opriți anumite medicamente cu câteva zile înainte de operație, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (NSAID-uri) sau medicamentele care subțiază sângele, deoarece acestea pot crește riscul de sângerare.
 • Oprirea consumului de alimente și lichide: În ziua operației, veți fi instruit să nu consumați alimente sau lichide pentru o anumită perioadă de timp înainte de procedură. Acest lucru este necesar pentru a preveni vărsăturile și aspirația în timpul anesteziei.
 • Planificarea recuperării: Asigurați-vă că aveți un plan pentru perioada de recuperare după operație. Acest lucru poate include concediu de la locul de muncă, asistență de la membrii familiei sau prieteni pentru primele zile și pregătirea casei cu articole de igienă personală și medicamentele prescrise.
 • Fără fumat sau alcool: Evitați fumatul și consumul de alcool cu cel puțin o săptămână înainte de operație, deoarece acestea pot afecta negativ procesul de vindecare.
 • Urmați instrucțiunile medicului: Respectați cu strictețe orice instrucțiuni preoperatorii furnizate de medicul dvs. Acestea pot varia în funcție de cazul specific, deci este crucial să le urmați cu atenție.

Asigurați-vă că discutați deschis cu medicul dvs. și puneți orice întrebări pe care le aveți cu privire la pregătirea și desfășurarea operației. O pregătire corespunzătoare poate contribui la succesul intervenției și la o recuperare mai rapidă și mai confortabilă.

Procedura operației de deviație de sept

Procedura operației de deviație de sept

Sursa foto

Procedura operației de deviație de sept, cunoscută și sub numele de septoplastie, este o intervenție chirurgicală care are ca scop corectarea diformităților sau deviațiilor septului nazal pentru a îmbunătăți respirația și pentru a reduce simptomele asociate cu o deviație severă a septului. Iată o dezvoltare detaliată a acestei proceduri:

 • Anestezia: Operația începe cu administrarea anesteziei. Pacientul poate primi fie anestezie generală, care îl va adormi complet, fie anestezie locală, cu sedare, care îl va menține relaxat și fără durere în timpul intervenției.
 • Accesul: După administrarea anesteziei, chirurgul face o mică incizie în interiorul nasului sau la baza nasului pentru a accesa septul deviat. În majoritatea cazurilor, incizia este făcută în interiorul nasului, astfel încât nu sunt vizibile cicatrici externe.
 • Corectarea septului: Chirurgul ajustează sau îndreaptă septul deviat pentru a-l readuce la poziția sa corectă. Acest lucru poate implica îndepărtarea sau remodelarea porțiunilor de cartilaj sau oase deviate.
 • Subțierea mucoasei: În anumite cazuri, mucoasa care acoperă septul poate fi subțiată sau îndepărtată parțial pentru a permite o respirație mai ușoară și pentru a reduce riscul recidivei.
 • Închiderea inciziei: După corectarea septului, incizia este închisă cu fire de sutură absorbabile sau alte tehnici de închidere care minimizează șansele de cicatrizare sau de formare a aderențelor.
 • Tamponarea nazală: Uneori, pacientului i se pot plasa tampoane nazale sau splints pentru a menține septul în poziția corectă în primele zile după operație. Acestea pot fi îndepărtate ulterior într-o consultație de urmărire.

Cele mai citite articole

Este important să subliniem că acești pași pot varia în funcție de complexitatea cazului și preferințele chirurgului. În general, septoplastia este o procedură eficientă și sigură, care poate îmbunătăți semnificativ respirația și calitatea vieții pacientului în cazurile în care este indicată.

Anestezia și durata operației

În timpul operației de deviație de sept (septoplastie), se poate utiliza anestezie generală sau anestezie locală cu sedare, în funcție de preferința medicului și a pacientului, precum și de complexitatea cazului. Iată câteva detalii despre ambele opțiuni:

 • Anestezia generală:
  • Anestezia generală implică administrarea de medicamente care induc somn profund și elimină senzațiile și conștiența pacientului pe durata operației.
  • Pacientul este complet inconștient și nu simte durerea sau disconfortul în timpul intervenției.
  • Anestezia generală este adesea utilizată în cazul septoplastiei complexe sau atunci când este necesară o intervenție chirurgicală concomitentă, cum ar fi rinoplastia estetică.
 • Anestezia locală cu sedare:
  • Anestezia locală cu sedare implică administrarea de anestezie locală pentru amorțirea zonei nazale, însoțită de sedare pentru a menține pacientul relaxat și confortabil.
  • Pacientul rămâne conștient, dar este mai puțin anxios și resimte mai puțin disconfortul.
  • Această opțiune este adesea utilizată în cazul septoplastiilor mai simple sau pentru pacienții care preferă să rămână parțial conștienți în timpul procedurii.

Durata exactă a operației de deviație de sept poate varia în funcție de complexitatea cazului și de procedurile concomitente, dacă există. În general, septoplastia durează aproximativ 30 de minute până la o oră. Cu toate acestea, în cazurile mai complexe sau când se efectuează și alte intervenții, operația poate dura mai mult.

Este important să discutați cu medicul dvs. despre opțiunile de anestezie și despre durata estimată a procedurii în cazul dvs. specific. Medicul vă va putea oferi detalii mai precise și vă va ajuta să alegeți cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile și preferințele dvs.

Posibile complicații ale operației de deviație de sept

Operația de deviație de sept (septoplastia) este, în general, o procedură sigură și eficientă, dar, ca orice intervenție chirurgicală, poate fi asociată cu unele complicații. Iată câteva dintre posibilele complicații ale septoplastiei:

 • Sângerare: Sângerarea este o complicație posibilă după septoplastie. Aceasta poate apărea în primele zile după intervenție și, în majoritatea cazurilor, este ușor de gestionat. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot fi necesare măsuri suplimentare pentru a opri sângerarea.
 • Infecție: Infecția la nivelul zonei operatorii este o complicație rară, dar poate să apară. Chirurgul va lua măsuri pentru a reduce riscul de infecție, și pacientul trebuie să urmeze cu strictețe instrucțiunile de igienă și administrare a antibioticelor, dacă sunt prescrise.
 • Hematom submucozal: În unele cazuri, sângele se poate acumula sub mucoasa nazală, formând un hematom submucozal. Acest lucru poate duce la congestie nazală și disconfort. Hematomul poate necesita drenaj sau îndepărtare.
 • Obstrucție nazală persistentă: Deși scopul septoplastiei este să îmbunătățească respirația, în unele cazuri, obstrucția nazală poate persista sau recidiva după operație. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv vindecarea incorectă sau recidiva deviației de sept.
 • Modificări estetice: În cazul în care septoplastia este efectuată în combinație cu o rinoplastie estetică, pot apărea modificări ale aspectului nasului, care pot fi percepute ca nedorite de pacient.
 • Anestezie sau probleme cardiace: Riscul de complicații legate de anestezie sau probleme cardiace este minim, dar trebuie să fie luate în considerare în timpul oricărei intervenții chirurgicale.

Este important să discutați cu medicul dvs. despre complicațiile potențiale și să luați în considerare riscurile și beneficiile septoplastiei înainte de a decide să efectuați operația. 

Medicul dvs. vă va oferi instrucțiuni specifice pentru pregătirea și recuperarea postoperatorie pentru a minimiza riscul de complicații și pentru a vă asigura o recuperare cât mai confortabilă posibilă.

Recuperarea după operația de deviație de sept

Recuperarea după operația de deviație de sept (septoplastie) este un aspect esențial pentru obținerea rezultatelor dorite și pentru evitarea complicațiilor. Iată câteva informații și sfaturi importante privind recuperarea postoperatorie:

 • Monitorizare postoperatorie: După operație, veți fi monitorizat în sala de recuperare pentru a vă asigura că treceți prin perioada imediată postoperatorie în siguranță. Puteți fi observat pentru tensiunea arterială, nivelul de oxigen din sânge și pentru orice semn de sângerare excesivă.
 • Tampoane nazale și/sau splints: În unele cazuri, chirurgul poate plasa tampoane nazale sau splints în interiorul nasului pentru a menține septul în poziția corectată și pentru a preveni sângerările. Acestea vor fi îndepărtate într-o consultație de urmărire.
 • Medicamente: Medicul vă va prescrie medicamente pentru a controla durerea, a reduce umflarea și pentru a preveni infecțiile. Este important să luați aceste medicamente conform recomandărilor medicului.
 • Evitați eforturile intense: Evitați eforturile fizice intense și activitățile care vă pot crește tensiunea arterială în primele săptămâni după operație, deoarece acestea pot provoca sângerări sau pot afecta vindecarea.
 • Hidratare și nutriție: Mențineți o hidratare adecvată și o alimentație sănătoasă pentru a susține procesul de vindecare. Evitați alimentele care pot fi iritante pentru mucoasa nazală.
 • Igiena personală: Respectați instrucțiunile medicului cu privire la igiena nasului și curățarea zonelor nazale. Nu introduceți nimic în nas fără permisiunea medicului.
 • Somn cu capul în sus: În timpul primei săptămâni după operație, este recomandat să dormiți cu capul ridicat pentru a reduce umflarea. Folosiți perne suplimentare sau o pernă înclinată pentru acest scop.
 • Evitați fumatul și alcoolul: Evitați fumatul și consumul de alcool în primele săptămâni după operație, deoarece acestea pot afecta procesul de vindecare.
 • Consultați medicul pentru simptome neobișnuite: Urmați toate consultațiile de urmărire programate cu medicul dvs. și contactați medicul imediat dacă observați sângerări excesive, semne de infecție, febră persistentă sau alte simptome neobișnuite.

Recuperarea după septoplastie poate varia de la pacient la pacient, dar în majoritatea cazurilor, puteți reveni la activitățile normale în câteva săptămâni. Este important să urmați cu strictețe sfaturile medicului și să aveți răbdare pe parcursul procesului de vindecare pentru a asigura rezultatele optime ale operației.

Prognoza și rezultatele așteptate

Prognoza și rezultatele așteptate

Sursa foto

Prognosticul și rezultatele așteptate după operația de deviație de sept (septoplastie) pot varia în funcție de severitatea deviației septului, calitatea procedurii, pregătirea și îngrijirea postoperatorie, precum și de factori individuali. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, septoplastia are potențialul de a aduce îmbunătățiri semnificative ale respirației și calității vieții pacientului. Iată câteva rezultate așteptate și aspecte importante de luat în considerare:

 • Ameliorarea respirației: Scopul principal al septoplastiei este să îmbunătățească fluxul de aer prin căile nazale. Majoritatea pacienților experimentează o respirație mai ușoară și mai liberă după operație.
 • Reducerea simptomelor: Pacienții pot observa o scădere semnificativă a simptomelor precum congestia nazală cronică, sângerările nazale frecvente și sinuzitele recurente.
 • Îmbunătățirea somnului: În cazurile în care apnea de somn sau alte probleme de somn erau cauzate de deviația de sept, septoplastia poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.
 • Recuperare: Recuperarea variază de la pacient la pacient, dar în general, pacienții pot reveni la activitățile normale în câteva săptămâni. Este important să urmați instrucțiunile medicului pentru a asigura o recuperare eficientă.
 • Riscul de recidivă: Septoplastia corectează deviația septului existent, dar nu poate preveni apariția altor deviații în viitor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților experimentează îmbunătățiri semnificative care persistă pe termen lung.
 • Riscuri și complicații: Există riscul de complicații postoperatorii, cum ar fi sângerare, infecție, hematom submucozal sau obstrucție nazală persistentă. Cu toate acestea, aceste complicații sunt rare și pot fi gestionate cu succes cu tratament adecvat.
 • Estetică: În cazul în care septoplastia este combinată cu o rinoplastie estetică, aspectul nasului poate fi îmbunătățit sau modificat. Rezultatele estetice vor depinde de obiectivele pacientului și de abilitățile chirurgului.

Este important să discutați cu medicul dvs. despre așteptările și obiectivele dvs. personale înainte de operație pentru a vă asigura că înțelegeți pe deplin ceea ce puteți obține prin septoplastie. 

Medicul vă va oferi informații specifice privind prognosticul și rezultatele așteptate în cazul dvs. și vă va ghida pe tot parcursul procesului de evaluare, intervenție și recuperare.

În concluzie, operația de deviație de sept poate aduce beneficii semnificative pacienților cu dificultăți respiratorii sau alte afecțiuni asociate septului nazal. 

Cu o pregătire adecvată și o recuperare corectă, majoritatea pacienților își pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și pot experimenta o respirație mai ușoară și mai confortabilă. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole