sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăUncategorizedViața cu distonie neurovegetativă: cum să te adaptezi?

Viața cu distonie neurovegetativă: cum să te adaptezi?

-

Distonia neurovegetativă este o boală care afectează sistemul nervos vegetativ. Are simptome ciudate și, aparent, fără legătură între ele, de la tulburări digestive și palpitații până la furnicături la nivelul degetelor, dureri de cap și spasme musculare. Pare foarte gravă și foarte complexă, însă vei vedea că odată identificată cauza și pus diagnosticul, distonia neurovegetativă nu e așa de greu de combătut. Iată cum să te adaptezi, care sunt cele mai bune măsuri și ce remedii naturiste sunt de ajutor! 

Ce este și cum apare distonia neurovegetativă

Sistemul nervos vegetativ este cel care coordonează toate funcțiile din corp, cum ar fi respirația, digestia, circulația sângelui. El este alcătuit din sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Primul e asociat cu sintagma „luptă sau fugi”, se activează pentru a pregăti corpul să facă față unei situații: mai exact, crește ritmul cardiac, respirația se accelerează, digestia e inhibată, glucoza e mobilizată în mușchi, pentru energie. Sistemul parasimpatic e responsabil cu restabilirea calmului, reducerea stresului: el scade tensiunea arterială și ritmul cardiac, stimulează digestia, promovează relaxarea, induce somnul.

Cum se manifestă distonia neurovegetativă

În mod normal, cele două sisteme trebuie să fie în echilibru. Când nu sunt, apar manifestări neplăcute:

–        Palpitații, tensiune fluctuantă, respirație dificilă, senzație de sufocare;

–        Disconfort abdominal (balonare, diaree sau constipație);

–        Dureri de cap, amețeli, senzație de leșin, transpirație excesivă, furnicături la nivelul degetelor, brațelor, buzelor;

–        Tulburări de dispoziție, iritabilitate, atacuri de panică. 

Acest dezechilibru din corp, care dă toate aceste simptome neplăcute și îngrijorătoare, are o cauză cât se poate de simplă: stresul!

Anumite traume emoționale, perioadele în care suntem suprasolicitați fizic și psihic, anxietatea, depresia, toate acestea pot declanșa distonie neurovegetativă. Predispuse sunt persoanele mai sensibile, mai fragile emoțional, mămicile care alăptează și tinerii în general.  

Cum să te adaptezi vieții cu distonie neurovegetativă

Cele mai citite articole

Distonia neurovegetativă este o boală declanșată de stres. Așadar, soluția este să reduci stresul din viața ta. Sunt mai multe modalități de a face acest lucru. Funcționează dacă le pui în aplicare pe toate în paralel:

·       Apelează la ajutoare din natură

Știai că există remedii pe bază de plante medicinale care au o putere deosebită asupra sistemului nervos?! Spre exemplu, vinarița, lavanda, talpa gâștii, passiflora, schinduful, teiul au efect sedativ. Rhodiola rosea și ashwagandha sunt adaptogene, reduc sensibilitatea emoțională. Alte plante (roinița, busuiocul, șerlai) au efect antispastic, relaxant asupra musculaturii de la nivelul organelor interne și vaselor de sânge, calmând simptomele date de stres, anxietate și nervozitate.

Toate aceste plante se folosesc în cadrul ceaiurilor, capsulelor antistres și a formulelor de uleiuri esențiale pentru inhalații și aromaterapie. Sunt deosebit de eficiente, nu dau dependență, nici efecte adverse.

·       Ce e bine să eviți

Cafeaua, băuturile energizante și alcoolul, deoarece cresc starea de agitație interioară.

·       Fă sport

Mișcarea în natură este un excelent antidot al stresului și un bun remediu pentru distonie neurovegetativă. În timpul sportului, se oxigenează creierul, crește producția de serotonină și dopamină (hormoni ai fericirii), te ajută să te simți mai tonic, mai bine.

·       Învață câteva exerciții de respirație

Când te simți stresat, când inima o ia la galop, retrage-te într-un loc liniștit și fă câteva exerciții de respirație: inspiră adânc, lăsând abdomenul să se extindă, apoi expiră. Stabilește-ți un ritm, concentrează-te pe respirație, și vei vedea că bătăile inimii se domolesc.

·       Lucrează puțin cu tine

Impune-ți să nu mai pui la suflet orice, să vezi partea plină a paharului, să alungi gândurile care te amărăsc. Concentrează-te pe ce ai bun și frumos în viața ta, alocă mai mult timp pasiunilor tale, fă-ți mici bucurii, înconjoară-te de oameni dragi, pozitivi, optimiști.

·       Cine te mai poate ajuta

Dacă stresul e greu de gestionat de unul singur, nu e nicio rușine să apelezi la ajutor de specialitate. Discută cu un psiholog sau mergi la ședințe de acupunctură, de masaj sau de yoga.

Dacă pui în aplicare recomandările de mai sus, în scurt timp, cu voință și răbdare, distonia neurovegetativă poate fi vindecată. Sau cel puțin ținută sub control. Menține și pe viitor obiceiurile de viață bune pentru psihic, ca să previi recidivele sau orice altă problemă de sănătate dată de stres.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole