Introducere
Operatia de hemoroizi poate insemna diferenta intre scaparea de durerea si disconfortul asociat acestei afectiuni si mentinerea simtamintelor neplacute. Daca durerea si disconfortul hemoroizilor sunt suparatoare si persistente, este important sa stii exact durata operatiei pe care o vei face pentru a te informa in mod corespunzator si pentru a-ti lua cele mai bune masuri de prevenire a complicatiilor. De asemenea, este important sa te documentezi asupra tuturor optiunilor disponibile inainte de a lua decizia pentru operatia ta.
Tipuri de operatii pentru hemoroizi
Exista mai multe tipuri diferite de operatii pentru tratamentul hemoroizilor, intr-o gama larga de timpi de recuperare. Interventia chirurgicala poate dura intre 10 si 45 de minute, in functie de severitatea hemoroizilor si de metoda de tratament ales. In general, interventiile chirurgicale pentru hemoroizi includ: ligaturare, scleroterapie, arterizare, coagulare cu laser si hemoroizectomie (inlaturarea chirurgicala a hemoroizilor).
Ligaturare
Ligaturarea este o interventie chirurgicala mica, care consta in inchiderea unui nod sau in legarea unui vas de sange care duce la umflarea hemoroizilor. Aceasta metoda dureaza aproximativ 10 minute si reprezinta o solutie minima invaziva, pentru ca hemoroizii sunt legati de vena si sunt inlaturati. Nu este necesara anestezia si pacientul poate reveni la activitatile sale normale in decursul zilei. De asemenea, medicul poate folosi bisturiul sau un dispozitiv special pentru a umfla hemoroizii si a le face mai usor de legat.
Scleroterapie
Scleroterapia este o alte procedura chirurgicala pentru tratarea hemoroizilor. Este o procedura non-invaziva care utilizeaza o substanta injectabila pentru a umple vasele de sange ale hemoroizilor, astfel incat acestia se usuca si se rup. Aceasta procedura poate dura intre 10 si 15 minute, iar medicul poate face mai mult de un injecție, in functie de dimensiunea hemoroizilor. Procedura nu necesita anestezie si recuperarea este, de obicei, rapida.
Arterizare
Cele mai citite articole
Arterizarea este o alta optiune pentru tratarea hemoroizilor. Aceasta procedura implica injectarea unei substante speciale, numita sklerozant, in artera care alimenteaza vasele de sange ale hemoroizilor. Aceasta substanta provoaca inchiderea vaselor de sange si uscarea hemoroizilor. Procedura dureaza intre 15 si 30 de minute si nu necesita anestezie. Pacientul poate reveni la activitatile sale normale in decursul zilei. Cu toate acestea, este posibil sa experimentezi durere si disconfort pentru o perioada scurta dupa interventia chirurgicala.
Coagulare cu laser
Coagularea cu laser este o alta procedura chirurgicala folosita pentru tratarea hemoroizilor. Aceasta procedura utilizeaza un fascicul de laser pentru a scleroza vasele de sange care alimenteaza hemoroizii si pentru a inchide fluxul de sange. Dureaza intre 10 si 20 de minute, in functie de cat de extinsi sunt hemoroizii si de gradul de severitate. Anestezia nu este necesara si recuperarea este rapida, cu ocazional dureri si disconfort care pot persista o perioada scurta.
Hemoroizectomie
Hemoroizectomia este cea mai invaziva dintre toate procedurile chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor. Aceasta procedura consta in inlaturarea chirurgicala a hemoroizilor. Dureaza intre 20 si 45 de minute, in functie de dimensiunea si severitatea hemoroizilor. Anestezia este necesara pentru aceasta procedura si recuperarea poate dura cu cateva zile pana la cateva saptamani. Cu toate acestea, unii pacienti pot relua activitatile lor normale in decursul zilei dupa operatie.
Recomandari
Inainte de a lua decizia de a efectua o operatie de hemoroizi, este important sa te informezi cu privire la optiunile disponibile, inclusiv durata de recuperare asociata fiecarei proceduri. Este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunea cea mai potrivita pentru dumneavoastra si sa aflati cat mai multe informatii despre interventia chirurgicala, cat si despre ce potrivit recomandarilor medicului. De asemenea, este important sa urmati recomandarile medicului cu privire la masurile de prevenire a complicatiilor si a recurentei ulterioare.