sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăReciclareCe consecințe rezultă din gestionarea incorectă a anvelopelor uzate?

Ce consecințe rezultă din gestionarea incorectă a anvelopelor uzate?

-

Te-ai gândit vreodată ce impact pot avea tehnicile necorespunzătoare de gestionare a anvelopelor uzate? Chiar dacă pare greu de crezut, o conduită neprofesionistă poate avea consecințe ireparabile atât asupra bunului mers al activității, cât și asupra mediului înconjurător. 

Anvelopele uzate reprezintă un tip de deșeu cu multiple efecte negative asupra mediului și sănătății publice dacă nu este gestionat corespunzător, în acord cu legislația de mediu în vigoare. Mai ales, în situația în care anvelopele uzate sunt lăsate la gropile de gunoi, riscul unor incendii este unul ridicat, cu implicații majore la nivelul aerului.

Cu toate acestea, sunt entități economice care nu acordă suficientă importanță activităților de colectare deseuri, fapt pentru care întregul proces de gestionare a lor este unul deficitar. Este de la sine înțeles că acest lucru va crea probleme atât din punct de vedere legal, cât și organizațional.

Cu ce consecințe se pot confrunta intreprinderile dacă nu gestionează corect anvelopele uzate?

Cele mai citite articole

Din punct de vedere organizațional și legal, gestionarea ineficientă a anvelopelor uzate poate genera serioase probleme, dificil de rezolvat. Printre acestea enumerăm:

  • Îngreunarea unor procese operaționale – în măsura în care nu este rezolvată activitatea de gestionare a deșeurilor, pot apărea probleme ce afectează fluxul operațiunilor interne. Întreaga activitate va fi limitată de erori, provocările administrative fiind din ce în ce mai solicitante.
  • Neconformitatea cu legislația în vigoare – dacă firma se află în poziția de generator și/sau deținător de deșeuri, în mod cert trebuie să aplice măsurile prevăzute în legislația de mediu. Dacă întreprindere nu își respectă obligația de a gestiona sigur și eficient anvelopele uzate, cu siguranță va avea de suportat amenzi sau chiar se va confrunta cu riscul de a înceta activitatea.
  • Punerea sănătății și siguranței angajaților în pericol – dacă pe amplasament nu sunt gestionate responsabil deșeurile, există o expunere ridicată a angajaților la posibile riscuri profesionale (spre exemplu, incendii). 

Ce presupune un management corespunzător al anvelopelor uzate?

Când vine vorba de gestionarea anvelopelor uzate ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Evaluarea atentă a afacerii – Înainte de toate va trebui să analizezi punctele forte și cele slabe ale afacerii tale. Asigură-te că dispui de toate resursele necesare pentru a gestiona corect asemenea deșeuri.
  • Colectarea anvelopelor – Ia în calcul toate prevederile de siguranță în vigoare, garantând astfel o activitate eficientă, în acord cu prevederile legale. Colectarea va fi realizată de firme autorizate în acest sens, care dispun de expertiza necesară pentru a eficientiza această activitate.
  • Transportul și recepție deșeurilor – Va trebuie să acorzi atenție sporită activității de depozitare temporară, dar și de formularele care aprobă încărcarea, descărcarea și transportul acestor deșeuri. În ceea ce privește recepția anvelopelor uzate sunt necesare documente care indică următoarele informații: producătorul deșeului și responsabilul, codul deșeului, buletin de analiză și alte detalii solicitate de operatorul care se ocupă de valorificarea deșeurilor.
  • Reciclarea anvelopelor uzate conform condițiilor impuse de cadrul legislativ.

Pentru a te asigura că nu ratezi niciun detaliu este recomandat să apelezi la ajutorul experților. Ei te vor ajuta să duci la bun sfârșit tot procesul de gestionare al anvelopelor uzate, în acord cu prevederile legale.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole